Novosti

OKRUGLI STOL, RADIONICA I PREDAVANJE „FINANCIJSKA PISMENOST STANOVNIŠTVA – EURO PRED VRATIMA“

U srijedu, 14. prosinca 2022. godine, i petak, 16. prosinca 2022. godine, u prostorima Udruge računovođa i financijskih djelatnika Osijek (Šet. k. F. Šepera 13/II) održano je nekoliko projektnih aktivnosti – okrugli stol, radionica i predavanje na temu “FINANCIJSKA PISMENOST STANOVNIŠTVA – EURO PRED VRATIMA” u suradnji Udruge s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, uz potporu Grada Osijeka.

Primarni cilj navedenih projektnih aktivnosti bio je podići razinu svijesti o važnosti financijske (i mirovinske) pismenosti jer se ista odnosi na poznavanje pojmova i ponašanja iz područja s kojima su svi građani često svakodnevno u doticaju poput financijskih institucija, financijskih proizvoda štednje/ulaganja, osobnih financija, oblika i uvjeta odobravanja kredita, razumijevanje rizika ulaganja/štednje/osiguranja, mirovinskog sustava te brojna druga usko vezana područja poput aktualnog uvođenja eura i svih posljedica koje donosi, što se ispostavilo kao ključna tematika projektnim aktivnostima, prema reakcijama i interesima prisutnih sudionika.

 

Voditelji aktivnosti i predavači prof.dr. sc. Branimir Marković (predsjednik Udruge računovođa i financijskih djelatnika), dr.sc. Dina Bičvić (viša asistentica na Katedri za financije i računovodstvo Ekonomskog fakulteta u Osijeku) i dr.sc. Dražen Novaković (viši asistent na Katedri za financije i računovodstvo Ekonomskog fakulteta u Osijeku) zainteresiranim su građanima, članovima Udruge te studentima održali predavanje o financijskom obrazovanju, s naglaskom na financijsku i mirovinsku pismenost, uz poseban osvrt na temu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine te svim aktualnostima i izazovima vezanim za predstojeći događaj. Zainteresirana publika aktivnim je uključivanjem doprinijela ostvarenju ciljeva projektnih aktivnosti te dobila odgovore na nedoumice vezane za uvođenje eura – od samih predavača, kao i međusobnom razmjenom informacija, ovisno o individualnim pozicijama unutar djelatnosti u kojima rade i djeluju, kao i osobnih saznanja i dosadašnjih iskustava.